LHBTIQUA

Toen ik in mijn jonge jaren op school zat werd onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. Op enig moment werden daar de varianten homo en lesbienne aan toegevoegd waarbij ook termen als hetero en bi werden geïntroduceerd. In de laatste jaren zijn daar een hele reeks aan varianten bijgekomen en ik heb niet de indruk dat we nu ‘klaar’ zijn. 

Nu vind ik het zeker niet verkeerd om duidelijkheid te geven met heldere definities, maar ik heb de stellige indruk dat die duidelijkheid op dit moment alleen voor polarisatie zorgt, misverstanden en woordenwisselingen die zeker niet bijdragen aan de wederzijdse acceptatie. Het faciliteert groepsvorming en daarmee uitsluiting en discriminatie. Gaat het uiteindelijk er niet alleen om dat iedereen zich veilig kan voelen en wordt gerespecteerd, onafhankelijke van welke geaardheid dan ook?

Ik zag laatst op de toiletdeuren in een café twee voor mij volkomen onbegrijpelijke afkortingen die tezamen de letters LHBTIQUA bevatten, en ik begreep er niets van. Een jonge vrouw wist me te vertellen wat de letters betekenden zodat ik uiteindelijk toch de juiste deur kon nemen. Ik heb er een foto van gemaakt en thuis de letters nog maar eens opgezocht en er het een en ander over gelezen:

L = Lesbisch (vrouwen onder elkaar)
H = Homoseksueel (mannen onder elkaar)
B = Biseksueel (valt op mannen én vrouwen)
T = Transgender (mannen die zich meer vrouw voelen en omgekeerd)
I = Intersekse (heeft mannelijke èn vrouwelijke geslachtsorganen)
Q = Queer (willen zich niet in een ‘hokje’ plaatsen)
Q = Questioning (iemand die het nog niet weet)
A = Aseksueel (heeft geen behoefte aan seks met een ander)
N = Non-binair (voelt zich geen man en geen vrouw)
P = Panseksueel (houdt zo’n beetje van alles)

Ik heb de stellige indruk dat er nog het een en ander ontbreekt, dus zal die lijst in de toekomst nog wel groeien. Wat een zootje … Kunnen we elkaar niet gewoon accepteren, of je nu van mannen of vrouwen houdt, van allebei of helemaal niet? En of je je nu man of vrouw voelt onafhankelijk van hoe je geboren bent, hoe je je kleedt, voelt en/of uitdrukt. Wat maakt dat uit?

Voor wat betreft het gebruik van publieke faciliteiten zoals kleedkamers en toiletten stel ik voor deze te voorzien van een duidelijke indicatie van de fysieke aanwezigheid van het type geslachtsorgaan waarover de bezoeker beschikt. Immers is de betreffende ruimte hier vaak op afgestemd.

Mocht je bovenstaande plaatje te aanstootgevend vinden, dan is dit misschien een alternatief voor jou:

Ik ben voor helderheid, einde discussie.

5 reacties op “LHBTIQUA

  1. Het in hokjes plaatsen ben ik geen voorstander van.
    Je bent zoals je je voelt.
    Er is indeze maar een standpunt zorg dat degene zich happy voelt.

  2. Beste Pierre,

    Leuk en goed artikel!

    De D van demi-seksueel ontbreekt nog 😀. Is ook nieuw.

    Groetjes,
    Wiel

  3. Pierre,
    Goed beschreven! Ik ben het met je eens om gewoon duidelijk te zijn maar belangrijker is gewoon vriendelijk voor elkaar zijn
    Gegroet alle,
    Henry

Reageren niet (meer) mogelijk.